INFL

Monday, August 6, 2012

GMOs bad effects on animals

GMOs cause animals to lose their ability to reproduce, Russian scientists discover

(NaturalNews) A study presented at the Days of Defense Against Environmental Hazards in Russia has unveiled once again the implicit dangers associated with the consumption of genetically-modified organisms (GMOs). According to Voice of Russia, scientists from the National Association for Gene Security and the Institute of Ecological and Evolutional Problems discovered that animals fed GMOs as part of their normal diet eventually develop the inability to reproduce.

A shocking revelation; the study is one of several that has identified a link between GMO consumption and infertility in recent years. And because it was conducted independently of the biotechnology industry, it came to far different conclusions than have most of the studies offered up for mainstream consumption in defense of GMOs.



Using hamsters as the test subjects, scientists observed that consumption of GM soybeans, which have never been a part of these creatures' normal diets, tended to slow sexual maturity and gradually eliminate the ability to reproduce. After several generations, hamsters consuming the "Frankensoy" eventually lost their innate ability to reproduce.

"We selected several groups of hamsters, kept them in pairs in cells and gave them ordinary food as always," said Dr. Alexei Surov, one of the authors of the study. "We did not add anything for one group but the other was fed with soya that contained no GM components, while the third group with some content of Genetically Modified Organisms and the fourth one with increased amount of GMO."

Dr. Surov and his team then monitored the various groups of cubs, including their rates of growth and birthing frequencies, and compared their findings to the cubs' diets. After several generations of cubs breeding with each other, the team observed that those cubs who ate GMOs as part of their diet eventually became completely sterile.

"[W]e noticed quite a serious effect when we selected new pairs from [the] cubs and continued to feed them as before," added Dr. Surov. "These pairs' growth rate was slower and reached their sexual maturity slowly. When we got some of their cubs, we formed the new pairs of the third generation. We failed to get cubs from these pairs, which were fed with GM foodstuffs. It was proved that these pairs lost their ability to give birth to their cubs."

Will widespread GMO consumption make future generations of humans infertile?

An Austrian study uncovered similar harm in mice that consumed GM corn. An immediate consequence among the mice eating the "Frankencorn" was that their offspring weighed less than normal, and overall litter size became smaller. After three or four generations, mice who came from GMO-eating parents and grandparents became completely infertile. (http://www.naturalnews.com)

Farmers across the U.S. have also reported infertility among pigs and cows that consume GM feed. And in India, an investigatory team observed infertility and other serious problems among buffalo that were consuming GM cottonseed.

Sources for this article include:

http://english.ruvr.ru/2010/04/16/6524765.html

http://www.naturalnews.com

http://www.huffingtonpost.com

Learn more: http://www.naturalnews.com/036710_GMO_animal_experiments_infertility.html#ixzz22pJ5yXuX

Saturday, August 4, 2012

Gentoo Penguin


Gentoo Penguin

 
Pygoscelis papua


Photo: Penguins diving in water
An adult gentoo penguin makes as many as 450 dives a day foraging for food.
Photograph by Robert Heil, My Shot


Map

Map: Gentoo penguin range
Gentoo Penguin Range

Fast Facts

Type:
Bird
Diet:
Carnivore
Average life span in the wild:
15 to 20 years
Size:
30 in (76 cm)
Weight:
12 lbs (5.5 kg)
Group name:
Colony
Protection status:
None
Did you know?
An adult gentoo penguin makes as many as 450 dives a day foraging for food.
Size relative to a 6-ft (2-m) man:
Illustration: Penguin compared with adult man
With flamboyant red-orange beaks, white-feather caps, and peach-colored feet, gentoo penguins stand out against their drab, rock-strewn Antarctic habitat.
These charismatic waddlers, who populate the Antarctic Peninsula and numerous islands around the frozen continent, are the penguin world’s third largest members, reaching a height of 30 inches (76 centimeters) and a weight of 12 pounds (5.5 kilograms).
Gentoos are partial to ice-free areas, including coastal plains, sheltered valleys, and cliffs. They gather in colonies of breeding pairs that can number from a few dozen to many thousands.
Gentoo parents, which often form long-lasting bonds, are highly nurturing. At breeding time, both parents will work to build a circular nest of stones, grass, moss, and feathers. The mother then deposits two spherical, white eggs, which both parents take turns incubating for more than a month. Hatchlings remain in the nest for up to a month, and the parents alternate foraging and brooding duties.
Like all penguins, gentoos are awkward on land. But they’re pure grace underwater. They have streamlined bodies and strong, paddle-shaped flippers that propel them up to 22 miles an hour (36 kilometers an hour), faster than any other diving bird.
Adults spend the entire day hunting, usually close to shore, but occasionally ranging as far as 16 miles (26 kilometers) out. When pursuing prey, which includes fish, squid, and krill, they can remain below for up to seven minutes and dive as deep as 655 feet (200 meters).
Gentoo penguins are a favored menu item of the leopard seals, sea lions, and orcas that patrol the waters around their colonies. On land, adults have no natural predators other than humans, who harvest them for their oil and skin. Gentoo eggs and chicks, however, are vulnerable to birds of prey, like skuas and caracaras.
Gentoo numbers are increasing on the Antarctic Peninsula but have plummeted in some of their island enclaves, possibly due to local pollution or disrupted fisheries. They are protected by the Antarctic Treaty of 1959 and received near threatened status on the IUCN Red List in 2007.


Thursday, August 2, 2012

Peregrine Falcon


Peregrine Falcon

 
Falco peregrinus





Photo: Peregrine falcon
Once an endangered species in the United States, North American peregrine falcon populations have made a great comeback due to bans on usage of DDT and similar pesticides.
Photograph by Michael Melford

Map

Map: Falcon range
Peregrine Falcon Range

Audio

Fast Facts

Type:
Bird
Diet:
Carnivore
Average life span in the wild:
Up to 17 years
Size:
Body, 14 to 19 in (36 to 49 cm); wingspan, 3.3 to 3.6 ft (1 to 1.1 m)
Weight:
18.8 to 56.5 oz (530 to 1,600 g)
Size relative to a 6-ft (2-m) man:
Illustration: Falcon compared with adult man
These falcons are formidable hunters that prey on other birds (and bats) in mid-flight. Peregrines hunt from above and, after sighting their prey, drop into a steep, swift dive that can top 200 miles an hour (320 kilometers an hour).
Peregrine falcons are among the world's most common birds of prey and live on all continents except Antarctica. They prefer wide-open spaces, and thrive near coasts where shorebirds are common, but they can be found everywhere from tundra to deserts. Peregrines are even known to live on bridges and skyscrapers in major cities.
These birds may travel widely outside the nesting season—their name means "wanderer." Though some individuals are permanent residents, many migrate. Those that nest on Arctic tundra and winter in South America fly as many as 15,500 miles (25,000 kilometers) in a year. Yet they have an incredible homing instinct that leads them back to favored aeries. Some nesting sites have been in continuous use for hundreds of years, occupied by successive generations of falcons.
Peregrine populations were in steep decline during the mid-20th century, and in the United States these beautiful falcons became an endangered species. The birds have rebounded strongly since the use of DDT and other chemical pesticides was curtailed. Captive breeding programs have also helped to boost the bird's numbers in the U.S. and Canada. Now populations are strong in those nations, and in some parts of the globe, there actually may be more peregrines than existed before the 20th-century decline.
Peregrines are favored by falconers, and have been used in that sport for many centuries.